به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، در آستانه برگزاری بزرگداشت «استاد محمود دستپیش» رضا اسماعیلی یادداشتی را در اختیار خبرگزاری فارس قرار داده است که در ادامه میخوانید:
داستان آشنایی من با استاد محمود دست پیش (واله بابا) شاعر و ادیب نام آور آذری زبان و خالق شعر معروف (سیزه سلام گتیرمیشم: برای شما سلام آوردم) و سراینده بیش از صد سرود فاخر برای دفاع مقدس به چیزی حدود ۳۰ سال پیش بر میگردد.
به سالهای حضور افتخاری در جلسات شورای شعر ارشاد و شاگردی در مکتب استاد مشفق کاشانی. در واقع حلقه پیوند من با استاد دست پیش، غزل سرای نام آور معاصر استاد مشفق بود که با دعوت کریمانه من به شورا زمینه شاگردی از محضر پر فیض استاد دست پیش را فراهم کرد.
در طول ۳۰ سال گذشته درسهای فراوانی از این ادیب فروتن و بزرگوار آموختهام که بیان آنها در این مقال و مجال کوتاه نمیگنجد. اما آنچه که گفتنش را بر خود تکلیف میدانم، اشاره به فضایل والای اخلاقی و انسانی این استاد نمونه است.
استاد ادیب و نجیبی که فارغ از هر گونههای و هیاهو، عاشقانه و مومنانه به شاگردان ادب دوست خود مهر میورزد و گنجینه آموختههای خود را بی هیچ مضایقهای در اختیار آنان میگذارد.
سیره و سلوک ادبی استاد دست پیش به سلوک ادبی استادان بی بدیلی همچون مهرداد اوستا، مشفق کاشانی و محمود شاهرخی میماند. در طول سی سال گذشته به یاد ندارم که استاد دست پیش – با وجود شایستگی و جایگاه والای علمی و ادبی – در جایی به ستایش خویش لب گشوده باشد. هر بار نیز که در جلسات شورای شعر به دیدار ایشان رفتهام، استاد را چون گوهری در صدف خاموشی و مشتاق پندنوشی از دیگران دیدهام. مگر این که در پاسخ سوالی – به رسم ادب – ناگزیر به سخن گفتن باشد.
این استاد برجسته زبان و ادب آذری و پارسی در شمار شاعران فرهیختهای است که به مدد تجرد و وارستگی، با واژهها خلوتی عاشقانه و عارفانه دارد. شاعری مهرکیش و خرداندیش که برای کلمه و کلام حرمت قائل است. شاعری معنوی و دین آگاه که شان نزول آیه «ن والقلم و ما یسطرون» را میداند و به یقین دریافته است «شعر» موجودی عرشی است نه فرشی. همچنان که «عطار نیشابوری» به راستی و درستی شهادت داده است که:
شعر و عرش و شرع از هم خاستند
تا دو عالم زین سه حرف آراستند
نور گیرد چون زمین از آسمان
زین سه حرف یک صفت هر دو جهان
از آثار منتشر شده استاد محمود دست پیش به مجموعه «ائل سوغاتی»؛ «داغا دونموشم»؛ «برگردان نمایشنامه مشدی عباد»؛ «ترکی سوزلوک» و «دیوان اشعار ترکی سلام گتیرمیشم» میتوان اشاره کرد. هم چنان که اشاره شد شعر معروف «سیزه سلام گتیرمیشم» با آهنگسازی استاد علی سلیمی از مشهورترین سرودههای استاد است که شهرتی جهانی دارد و تا کنون بارها در ترکیه و آذربایجان بازخوانی شده است.
سرود معروف «خلبانان، ملوانان» نیز از دیگر سرودههای ایشان در وصف حماسه آفرینیهای رزمندگان دفاع مقدس است. وی همچنین در سال ۱۳۸۷ در مراسم دیدار سالانه شاعران با امین شعر انقلاب در محضر رهبری به قرائت دو شعر زیبای ترکی پرداخت که مورد تشویق ایشان قرار گرفت.
با آرزوی این که سایه پر مهر استاد «دست پیش» که هم اکنون در نهمین دهه از زندگی پربرکت خویش به سر میبرد بر سر جامعه ادبی مستدام باشد، در پایان این نوشتار، شما را به زمزمه سرود خاطره انگیز و حماسی «خلبانان، ملوانان» از ایشان دعوت میکنم:
حمله ور شد ارتش خلق ایران
سوی دشمن از زمین و آسمان
نرود جز راه حـــــق و راه دین
چو گرفته درس مکتب از قرآن
خلبـانان ، خلبـانان، ای امید و فخر ایران
خلبانان ، قهرمانان همره تان لطف یزدان
پرواز کن ، پرواز کن
فرشته حق یارت باد، االله نگهدارت باد
خلبانلار
ووروشولار ارتشی میز هـــریاندا گوی اوزونده ، دریالاردا ، داغلاردا
حق یولوندان دین یولوندان دونمزلر نه قدر ، قــــدرت لری وار جانلاردا
خلبانلار ، خلبانلار یوردو موزا افتخار سیز
خلبانلار ، اوچا اوچا دشمنین قلبین ووراسیز
قانات آچ ، قانات آچ ارتشیمیز واراولسون ، الله سیزه یار اولسون
***
چهل و هشتمین شب شاعر به بزرگداشت شاعری ۸۵ ساله به نام «محمود دستپیش» اختصاص دارد که متولد ۱۳۱۳ باکو و بزرگشده اردبیل است. او البته بعدها برای تدریس و معلمی راهی تهران شد و کارش را در پایتخت پی گرفت.
چهل و هشتمین شب شاعر با دعوت از شاعران و ادیبان برای شرکت در مراسم نکوداشت این شاعر ترکزبان و با طراحی و اجرای حسین قرایی، برگزار خواهد شد.
این مراسم همانند سایر برنامههای «شب شاعر»، روز یکشنبه ۳۰ تیرماه از ساعت ۱۸ و در نخلستان اوج برگزار میشود.
قرایی تاکنون شب شاعر را برای شمار زیادی از شاعران و ادیبان کشور برگزار کرده است.
نخلستان اوج در خیابان طالقانی، خیابان شهیدان برادران مظفر شمالی واقع است.
انتهای پیام/